JÁTSZÓTÉRI ILLEMTAN – Hogyan viselkedjünk a játszótéren?

Itt a tavasz, melegszik az idő, süt a nap, egyre többen választják a kinti szabadidős tevékenységeket. Bár sokan télen is látogatják a játszótereket, ilyenkor jön el a főszezon. A télen inkább csak levegőzni kivitt picik is megjelennek a játszótereken, a kicsit nagyobbak pedig most fognak bekapcsolódni a játszótéri életbe.

Kislány bébihintában egy játszótéren

A játszótér, mint közösségi tér

A játszótér a gyermekek számára az első olyan hely, ahol más gyermekkel interakcióba kerülnek, főleg, ha nincs nagyobb testvér. A szocializációban fontos szerep jut a játszótéri ismeretségeknek. A szülők is új ismeretségeket kötnek, megtanulják elengedni a lurkót. Előfordul, hogy konfliktusokat kell kezelni szülőként. Mit tegyünk, ha kölcsönkérik a homokozólapátot? Rászólhatunk más gyerekére? Az illemtan a játszótéren is lényeges, tudni kell az írott és íratlan szabályokat. Egyes játszótereknek van kifüggesztett házirendje, ezt mindenképp böngésszük át!

Homokozóban hagyott játékvödrök, lapátok

Mit illik és mit nem a játszótéren?

Érkezési illemtan

Érkezéskor és távozáskor köszönjünk. Előbb-utóbb szerzünk ismerősöket, és nem jó, ha az első benyomás az, hogy bunkó szülő érkezett. A gyermek is megtanulja, hogy ha belépünk valahova, vagy távozunk, akkor köszönünk.

Ha van kapu, ne felejtsük el becsukni. Ha nyitva volt, akkor is csukjuk be. A gyerekek véletlen kiszaladhatnak vagy kigurulhatnak kismotorral az utcára. Senki nem szeretné, ha baleset történne.

Játék és nevelés illemtan

Vigyázzunk a gyermekek testi épségére. Ha észleljük, hogy más gyereke kerül veszélyes szituációba, akkor hárítsuk el. Mire szólnánk a szülőnek, lehet, hogy már késő.

Ne neveljük más gyerekét! Ha nem viselkedik megfelelően egy gyermek (erőszakos, másokra veszélyes dolgot csinál), szüntessük meg a közvetlen veszélyt, és a szülőnek szóljunk. Ha a mi gyerekünk viselkedett helytelenül, és udvariasan felhívják rá a figyelmünket, akkor ne reagáljunk dühösen. Szóljunk a gyermekünknek, hogy kérjen bocsánatot, és figyeljünk jobban rá.

Kölcsön lehet kérni a játékokat másoktól, de ha elutasítanak, akkor azt tudomásul kell venni. A gyerekek ebből is tanulnak. A homokozó szettünkre, kismotorra, labdára stb. írjuk rá a gyermek nevét, amivel elkerülhetjük a vitákat. Ha a gyermeknek van kedvenc játéka, amit nem adna oda, akkor jobb, ha az otthon marad.

A sérült gyermekekre legyünk tekintettel. Nekik és a szüleiknek sokkal nagyobb kihívás a játszótér, de jár nekik is a társaság és a kikapcsolódás.

Ne adjunk ételt és italt ismeretlen gyermeknek. Nem tudhatjuk, hogy van-e allergiája. Mindenki arra tanítja a csemetéjét, hogy ne fogadjon el ismeretlenektől semmit. Előbb a szülőkkel beszéljünk.

Nem illendő sokáig lefoglalni egy játékot. Lehet, hogy a gyermek imád hintázni, de 5-10 percnél többet egy huzamban nem illik a hintán tölteni.

A játszóterezés kényes pontja az, hogy hova tud pisilni a gyermek. Nem mindig megoldható, hogy az otthon elérhető távolságban legyen. A legtöbb játszótéren nincs nyilvános wc. Válasszunk olyan helyet, ahova nem mászkálnak a többiek. Megoldás lehet az utazóbili.

Anyuka segít a gyerekének a csúszdára beszállni

Mit tilos a játszótéren?

Van pár szabály, ami nem az illemtan kategóriájába esik, hanem kifejezetten tilos.

A dohányzás és az alkohol nem csak illetlen, kifejezetten tilos. A passzív dohányzással is rengeteget lehet ártani.

Szemetelni… Mindenhol tilos, de a játszótéren senki nem örül annak, ha a gyermeke más szemetét szedi fel, és elkezd vele játszani. A szemét nemkívánatos látogatókat is vonz, például galambokat, macskákat, patkányokat. Mindig használjuk a hulladékgyűjtőt, vagy ha tele van, inkább vigyük haza kidobni a szemetünket.

Állatot ne szoktassunk, ne vigyünk játszótérre. Nem a játszótér közelében kell galambokat, kóbor macskát, kutyát etetni. A kutyasétáltatáshoz is jobb másik helyet választani. A kutyának sem jó a sok ismeretlen lurkó kiabálása.

Ne vigyük a gyermekünket játszótérre, ha beteg. Megfertőzhet másokat, és nem is biztos, hogy jót tesz neki, ha sokat mozog.

Scroll to Top