Itt a tavasz, mozogjunk a szabadban! – Kültéri edzés

Nem csak a gyerekeknek van mozgásigénye, a nagyobbaknak se érdemes lemondani a mozgásról. Tavasszal sokan elkezdenek futni, biciklizni. Mára sok helyen bővültek a lehetőségek a kültéri fitnesz parkokkal. A street workout állványzattól a fitnesz gépekig mindenféle eszközt kipróbálhatunk, és kombinálhatjuk a mozgásformákat az edzés alatt.

Honnan jön a street workout?

Az ókori görög kultúrában a testedzésnek kiemelt jelentősége volt. Az olimpiai játékok, görög szobrok, a görög vázák jelenetei a görögök testideáljáról mesélnek. A calisthenics vagy magyarul kalisztenika a görög kalósz (szépség) és a szténosz (bátorság) szavak összetételéből jött létre. Ez a legősibb edzésforma. Nincsenek gépek, súlyos, az ember csak a saját testsúlyát „használja”. Ma a saját testsúlyos edzések reneszánszukat élik. A fő gyakorlatok: fekvőtámasz, felülés, kitörés, hasprés, húzódzkodás, tolódzkodás, plankolás, guggolás. Ebből alakult ki a street workout.

Mi a street workout?

A street workout a saját testsúlyos edzés gyakorlatain alapul, kinn a szabadban űzik. Kombinálja és akrobatikus elemeket visz az edzésbe. A sportoló ügyessége, ereje, fantáziája szab határt a kombinációknak. A klasszikus gyakorlatok más sportokkal kombinációja New Yorkból indult ki a 21. század elején. A sportparkok ingyenes edzési lehetőséget és közösséget adnak. A sportnak világbajnoksága is van, magyar versenyeket is szerveznek.

Street workout állványt használó fiatalok
Az új street workout állvány kipróbálása Szegeden a Kolozsvári téren 2013-ban

A street workout előnyei

A legnagyobb előnye, hogy ingyen van, nem kell fitneszterembe menni. Bárhol lehet űzni, nem feltétlen szükséges hozzá sportpark. A dedikáltan street workoutra készített eszközök persze megkönnyítik és biztonságosabbá teszik az edzést, de nem kell elkeseredni, ha éppen nincs a közelünkben. Ha bizonytalanok vagyunk saját képességeikkel kapcsolatban, akkor megkérhetünk egy személyi edzőt, hogy tanítson be minket és adjon edzéstervet.

Nincs órarend, akkor megyünk, amikor ráérünk. Nem árt persze, ha ki van jelölve időpont, de némi rugalmasság belefér.

Jó társaság gyűlik össze, új barátokat szerezhetünk, akiktől elleshetünk új gyakorlatokat. Akár új eszközökkel is megismerkedhetünk, mint például a gumipánt, trx heveder.

Jó példát mutatunk a gyermekeinknek. Ha azt látják, hogy a szüleik rendszeresen mozognak, akkor ők is szívesen járnak később a felnőttek játszóterére.

A kültéri fitnesz eszközeink itt találhatóak. A Sunbars youtube csatornáján megnézheted, milyen gyakorlatok végezhetők.

Scroll to Top